מקווה טהרה
האדמה. ביהדות, הטבילה במקווה היא מצווה המיועדת לטיהור מצבים שונים של טומאה מבחינה דתית,אך היא משמשת גם לטבילת כלים שונים לצורך הכשרתם.
בישראל מוכרת חובת הטבילה במקווה לאישה בערב הקודם את יום חתונתה על מנת לטהר עצמה על פי הדת היהודית. אך, ניתן לטבול במקרים רבים אחרים אשר חלים על גברים ונשים כאחד כמו נגיעה במת, פליטת נוזל זרע או נידה.
מה המשמעות העומדת מאחורי הטבילה במקווה?
רבים אינם יודעים זאת, אך הטבילה במקווה מהווה סמליות רבה לרחם האישה כאשר מימי הגשמים הטבעיים הנאגרים בו מקבילים למי השפיר המצויים ברחם בזמן ההיריון. הטבילה במקווה מתבצעת ללא ביגוד מכל סוג שהוא והיא מקבילה ללידה מחודשת אל העולם בצורה טהורה ונקייה.
לעיתים, נמשל המקווה לעולם הקדום אשר התקיים לפניה ראשית הבריאה והטבילה בו מקבילה לחזרתה לימי בראשית, אל הטבעיות והראשוניות של גן העדן האלוהי והטהרה
כיצד בנוי המקווה?
כיום , המקוואות המודרניים עדיין עושים שימוש במי גשמים לטבילה על פי עקרונות ההלכה. מי הגשמים נאגרים בחלל העונה לשם אוצר הזריעה ושם הם מוזרמים אל בור הטבילה בו מתבצעת הטבילה. בבור הטבילה ישנן מדרגות לגישה קלה אל בור הטבילה. את מימי בור הטבילה מנקזים בכל יום אל חלל ניקוז נוסף בשם אוצר השקה עליון
מלבד בור הטבילה בו מתבצעת הטבילה בפועל יכלול המקווה גם חדר התארגנות הכולל מקלחת ומלתחות ואזור המיועד לקבלת הטובלות – חלקים אילו אינם חובה ויכולים להשתנות ממקווה אחד למשנהו. ניהול המקווה מופקד בידי הבלנית ובכל נושא הקשור לתפעול המקווה או טבילה זו דורש פנייה אליה.
מקווה טהרה – הטבילה
בתהליך הטבילה עצמו על האישה הטובלת להימצא כולה מתחת לפני המים וחל איסור אפילו על הוצאת שיערה בודדת מעל לקו המים. בעת הטבילה עצמה על האישה לעמוד על קרקעית המקווה ולהתכופף במעט עד אשר המים יכסו את כל גופה ולהרחיב את תנועת ידייה כך שהמים יגעו בכל גופה.
חל איסור על עצימת העיניים, קיפוץ אגרופים או הידוק שיניים וזאת על מנת לא ליצור קלפים בעור אליהם לא יחדרו מי המקווה. בעת הטבילה תשגיח הבלנית על הטבילה עצמה ותוודא שהיא מתנהלת על פי חוקי ההלכה. בסיום הטבילה על הטובלת לברך את ברכת הטבילה – ברוך אתה ה´ אלוקינו מלך העולם אשר קדשנו במצוותיו וצוונו על הטבילה
האם ישנם חוקים לטבילה במקווה טהרה?
על מנת לחזק את תחושת הטהרה בעת הטבילה במקווה, נקבעו הלכות רבות לאורך השנים שכל תפקידן לשמור על טהרת מצוות התפילה והמקווה עצמו. על האישה לוודא כי היא אכן סיימה את מחזור הוסת החודשי, להתנקות באופן יסודי לפני הכניסה למקווה, להתקלח ולהסיר כל פרט נוסף.
בחלק מהמקוואות ישנם חדרים נפרדים למקלחות ומלתחות ובמרבית המקוואות ישנו חדר כלה המיועד להתארגנותה של הכלה לטבילה במקווה. חדר הכלה במקווה טהרה מעניק לכלה פרטיות על אף האורחות הרבות אשר מלוות אותה למעמד זה לרוב.